Kleurmuis

De tamme muis of kleurmuis is de meest gehouden soort muis (Mus domesticus). Hij komt in ontzettend veel kleurtjes voor en wordt meestal erg tam. Je hebt ze vast wel eens gezien in dierenwinkels. Deze pagina gaat alleen over dit soort muis, niet over dwergmuizen, relmuizen etc.

Black en tan muisje

Feitjes over tamme muizen

Een tamme muis of kleurmuis is familie van de wilde huismuis. Ze lijken er nog best veel op, alleen meestal hebben tamme muizen een aparte kleur. De wilde huismuis is gewoon bruin, terwijl tamme muizen heel veel kleuren kunnen hebben. Er zijn bijvoorbeeld witte, zwarte, beige, gevlekte, lichtbruine, siamees gekleurde en roestbruine muizen. En ook nog kortharige, langharige, satijnharige en zelfs kale muizen!

Tamme muizen komen van oorsprong voor in Europa en Azië. De Latijnse soortnaam is Mus musculus domesticus.

Gedrag van tamme muizen

Muizen zijn nachtdieren, dat betekend dat ze ’s avonds rond 20.00 uur opstaan en pas tegen de ochtend weer gaan slapen. In die tijd gaan ze in de natuur op zoek naar voedsel. Als huisdier doen ze dat ook, en lopen dus heel wat rond.

Kleurmuizen zijn gefokt op tamheid, waardoor ze vrijwel nooit zullen bijten. Ze worden best snel tam en laten zich oppakken, hoewel ze altijd een beetje bang zijn voor snelle bewegingen.

Muizen vinden het heel leuk om te klimmen en klauteren en door tunneltjes te lopen. Dat is dan weer heel leuk om te zien! Ze kunnen de knapste capriolen uithalen en zijn heel handig. Met hun staart houden ze zichzelf in evenwicht als ze klimmen.

Een tamme muis in de kleur agouti

Leefwijze

Muizen zijn groepsdieren. Als je een muis alleen houdt zal hij vereenzamen, omdat hij van nature altijd alles samen doet met zijn soortgenoten. ’s Nachts houden ze elkaar warm en ze vertrouwen op elkaar om te waarschuwen voor gevaar. Een muis moet daarom altijd met zijn tweeën of met meer gehouden worden.

Als je al een muis hebt is het soms lastig een nieuw muisje in de groep te introduceren. Je kan dus het beste muizen kopen die al samen leven. Als ze van jongs af aan samen zijn zullen ze niet gaan vechten.
Oudere muizen kunnen ook gekoppeld worden aan een nieuw vriendje, dit gaat vooral goed als de nieuwe muis jong is. Verder moet je het hok goed schoonmaken voordat je de nieuwe muis erbij zet, zodat de oude muis zich niet erg aangevallen voelt in “zijn” territorium.

Lees meer over kleurmuizen