Huisvesting van tamme muizen

Een muizenhokje kan vanalles zijn: een plastic kooi, een traliekooi of een oud aquarium. Zolang de kooi maar aan bepaalde voorwaarden voldoet is hij geschikt. In principe is alles geschikt zolang het maar groot genoeg is, voldoende ventilatie heeft en de muis er niet uit kan ontsnappen.
Er zijn veel leuke kooitjes te verkrijgen in allerlei vormen en kleuren, met en zonder extra tunnels of meerdere verdiepingen.
Bij een goede huisvesting hoort ook een of meer soortgenoten. Muizen zijn namelijk sociale dieren die veel behoefte hebben aan contact met soortgenoten.

Grootte van het verblijf

Een muizenkooi zou minstens 30 bij 40 cm moeten zijn voor twee muisjes, maar groter is altijd beter. Een stuk of 6 muizen hebben toch wel 50 bij 80 cm vloeroppervlak nodig. Als je een hokje hebt met meerdere niveau’s dan kan je de oppervlakte van de niveau’s optellen bij het grondoppervlak.
De tralies van een traliekooi moeten 0,5 cm van elkaar af staan voor jonge muisjes en tot maximaal 1 cm voor volwassen muizen. Anders kunnen ze zeker ontsnappen uit hun onderkomen!

Twee muizen in een radje

 

Bodembedekking en schoonmaken

Op de bodem van het verblijf moet je een vochtabsorbeerende stof strooien zodat de muizenurine daar in trekt en het hokje droog blijft. Je kan stofvrij zaagsel gebruiken, of houtsnippers, stro, no-smell korrels, vlasstro of snippers papier. Naar mijn mening zorgt zaagsel voor de beste absorbtie zodat het hokje het langs schoon blijft.
Een plukje hooi of stro is nodig om een nestje in te maken.
Eens in de week moet je het hokje even schoonmaken door alle bodembedekking te verwijderen en alle plateua’s en de bodem af te nemen met een sopje. Vieze speeltoestellen dienen afgewassen te worden met heet water. Al met al duurt het verschonen ongeveer 20 minuten voor een verblijf met enkele muisjes.

Inrichting van het verblijf

Je kan het verblijf zo leuk inrichten als je wilt. Vanalles is geschikt om het verblijf interessant te maken voor de muisjes. Wat in ieder geval nodig is is een schuilhuisje waar ze hun nestje in kunnen maken. Verder is een loopwieltje van 10tot 15 cm in doorsnede een geweldige toevoeging aan het hokje, de muisjes zullen hier zeker gebruik van maken.

Je kan de muizen verder blij maken met: WC-rolletjes, houten tunnels, houten bruggetjes, een berg stro, een mandje of huisje van stof, plastic tunnels en stukjes wilgentak. In principe is alles geschikt zolang het niet behandelend is met giftige inkt, verf of lak en niet om kan vallen als de muisjes erop spelen.

Soortgenoten

Een goed verblijf voor een muisje bevat absoluut een soortgenoot. Muizen kunnen in zowel grote als kleine groepen leven. Als je geen jonkies wilt, moet je extra goed op de geslachten letten als je een groep muizen wilt. Gelukkig geven wij 100% garantie op het geslacht van muizen die bij ons gekocht worden.
Het kan moeilijk zijn een nieuwe muis te introduceren in een groep andere muizen. Zelfs twee muizen koppelen kan moeilijk zijn. Muizen beginnen namelijk vaak te vechten met een vreemde muis om hun territorium te verdedigen. Jonge muizen die samen opgroeien krijgen bijna nooit ruzie, dus het kan slim zijn meteen twee jongen van dezelfde groep samen te zetten.

Een nieuwe muis introduceren gaat als volgt: Maak het hok van de muizen helemaal schoon met heet water en een desinfectant. Haal alle spulletjes uit het hok behalve het slaaphuisje en de voerbakjes. Dan plaats je de nieuwe muis in het verblijf en laat hem even wennen. Daarna laat je de andere muisjes terug in het verblijf. Nu zal er wel wat rennen, piepen en misschien vechten ontstaan, maar zolang het niet uit de hand loopt moet je dit gewoon laten gebeuren. Als het nieuwe muisje heel bang in een hoekje blijft zitten, bij de anderen vandaan, dan moet je hem er weer uit halen. Als hij al snel met de anderen omgaat dan gaat het prima en is het koppelen gelukt.
Soms is vooral één muis steeds aan het vechten met de nieuweling, terwijl de anderen wel vriendelijk doen. Je kan de vechtbaas dan een dagje verwijderen uit de groep. Zo kan de nieuweling zich wat zekerder gaan voelen in de groep. De dag erna kan je de vechtbaas weer introduceren, meestal accepteert hij de nieuwe muis nu wel.

Lees meer over kleurmuizen