Hanteren en tam maken

tamme muis
Een tamme muis in de kleur agouti

Een kleurmuisje wordt makkelijk tam als je hem/haar rustig benaderd. Jonge muisjes worden veel sneller tam dan oudere muizen, maar ook oudere muizen kunnen tam worden.

Oppakken van muizen

Als je een muis wilt oppakken, moet je voorzichtig zijn en niet te plotseling bewegen. Je kan een muis het beste oppakken door met duim en wijsvinger de staartbasis te pakken, en dan direct je andere hand onder zijn lijfje te plaatsen. Zo staat hij op je ene hand, en hou je hem daar met je andere hand door zijn staart zachtjes bij de wortel beet te houden. Til een muisje nooit op aan de staartpunt! Dit kan pijn doen en het staartpuntje kan zelfs afbreken als de muis zich verzet.

Tam maken

Als je een muisje heel rustig benaderd kan je hem voorzichtig oppakken en over je hand laten lopen. Als hij nog erg bang is kan je dit het beste boven zijn kooi doen, of ergens waar hij niet kan ontsnappen. Vooral jonge muisjes worden zo heel snel tam en vinden het niet meer erg als je ze oppakt. Je kan een muisje het beste tam maken met een lekker hapje. Geef hem dan elke dag een stukje lekker eten uit je hand, al snel leert hij dat jouw hand “leuk”  betekend! Hij zal dan naar je toe komen als je weer bij het hok komt. Maak een muisje niet wakker om met hem te gaan spelen. Meestal schrikken ze erg als ze wakker worden gemaakt, en dat helpt niet bij het tam worden!

Lees meer over kleurmuizen