Veelgestelde vragen over muizen

Hier vind je veelgestelde vragen over het houden van kleurmuizen / tamme muizen.

Kan ik meerdere muizen in één hokje houden?

Ja. Het is zelfs erg aan te raden, omdat een muis alleen maar eenzaam is. In de natuur leven ze in groepen, daarom willen ze dat in gevangenschap ook.
Als je een nieuwe muis bij een groep andere muizen wilt plaatsen, kunnen er soms gevechten ontstaan. Soms gaat dat vanzelf weer over, maar niet altijd. Let daarom goed op of er hevige gevechten uitbreken in de groep, en haal de nieuwe muis weer weg als het te erg wordt. Een tijdje later kan je het nogmaals proberen, eventueel door de grootste probleemveroorzaker tijdelijk even uit de groep te halen. Twee muisjes zijn bijna altijd succesvol te koppelen. Zie hieronder voor meer informatie over het koppelen van muizen.

Stinken muizen?

Muizen zijn niet bepaald geurloos, doordat hun urine een specifieke geur verspreid. Een muizenkooi die een tijdje niet schoon is gemaakt, zal stinken. Maar zelfs als je de kooi vaak schoonmaakt, zal toch de bekende muizengeur te ruiken zijn. Vooral mannetjesmuizen produceren deze typische muizengeur. Vrouwtjes doen dat veel minder, waardoor een hokje met vrouwtjes die regelmatig schoongemaakt wordt nauwelijks zal stinken. Als je vaak het hok schoonmaakt (om de dag) en je hebt maar een paar muizen, dan zal het niet stinken. Als je echt een huisdier wilt zonder luchtje zijn muizen eigenlijk niet geschikt. Een hamster is dan een beter idee, omdat die helemaal niet stinken.

Een muis in seal point tekening (burmees, siamees, rus)

Maken muizen ’s nachts lawaai?

Muizen zijn nachtdieren, daarom maken ze ’s nachts een beetje lawaai als ze rondlopen en graven in hun bodembedekking. Als je een loopwieltje in de kooi hebt, kan deze ook lawaai maken. Speciaal daarvoor zijn geruisloze loopwieltjes op de markt die vrijwel stil zijn. Dan heb je ’s nachts geen last van gekraak! Als je een niet-piepend wieltje hebt, is het voor de meeste mensen/kinderen geen probleem om te slapen in een kamer met een kooitje actieve muizen.

Wordt een muisje snel tam?

Ja, muizen worden snel tam, vooral als ze nog jong zijn. Door de lange tijd dat deze dieren al gefokt worden in gevangenschap zijn ze erg aangepast aan mensen. Ze zullen niet meer bijten zoals een wilde muis doet, en ze rennen minder snel en minder bang weg. Als je ze snoepjes uit de hand geeft zullen ze zelfs naar je toe komen! Ook uit nieuwsgierigheid komen ze naar je toe als je je hand in de kooi doet.
Zoals bij elk dier moet je bij muizen ook rustig en voorzichtig doen als je ze oppakt, want een muis stijf vasthouden of omklemmen maakt hem bang.

Hoe introduceer ik een nieuwe muis in een groep?

Een nieuwe muis introduceren gaat als volgt: Maak het hok van de muizen helemaal schoon met heet water en een desinfectantia. Haal alle spulletjes uit het hok behalve het slaaphuisje en de voerbakjes. Dan plaats je de nieuwe muis in het verblijf en laat hem even wennen. Daarna laat je de andere muisjes terug in het verblijf. Nu zal er wel wat rennen, piepen en misschien vechten ontstaan, maar zolang het niet uit de hand loopt moet je dit gewoon laten gebeuren. Als het nieuwe muisje heel bang in een hoekje blijft zitten, bij de anderen vandaan, dan moet je hem er weer uit halen. Als hij al snel met de anderen omgaat dan gaat het prima en is het koppelen gelukt.
Soms is vooral één muis steeds aan het vechten met de nieuweling, terwijl de anderen wel vriendelijk doen. Je kan de vechtbaas dan een dagje verwijderen uit de groep. Zo kan de nieuweling zich wat zekerder gaan voelen in de groep. De dag erna kan je de vechtbaas weer introduceren, meestal accepteert hij de nieuwe muis nu wel.

Lees meer over kleurmuizen