Voedsel voor tamme muizen

Een muis eet in principe zowat alles. Dat betekend niet dat je muizen zomaar alle voedingsmiddelen kan voeren, want een ongebalanceerd dieet kan ziektes, vermagering en lusteloosheid veroorzaken. Zorg dat je jouw kleurmuizen goed voert zodat zij gezonde, lieve en gelukkige huisdieren zijn.

Dit is een voorbeeld van muizenvoer

Basisvoer

Een muis een als hoofdvoer zaadjes. Dit kan je het makkelijkste kopen als gewoon muizenvoer, maar je kan ook hamstervoer of rattenvoer geven. Konijnenvoer of chinchillavoer is niet geschikt als hoofdvoedsel omdat het teveel plantaardig materiaal bevat.
Voer is in principe geschikt als het niet teveel vettige zaden zoals zonnebloempitten en pinda’s bevat. Dit kan eventueel wel gegeven worden als extra voer. Graan, gerst en mais is goed voedsel.

In plaats van voer dat bestaat uit zaden, kan je ook geperste brokken voeren. Dit wordt ook gemaakt van granen, maar bevat nog veel meer extra toevoegingen zoals vezels, vitamines en mineralen. Deze brokken bevatten alles wat je muis nodig heeft. Het muisje kan ook niet de lekkere vette zaden opeten en de rest laten staan, omdat de brokken egaal gemengt zijn. Eigenlijk is dit voer dus het beste voor je muis, alleen het is ook wat duurder.

Extraatjes uit de keuken

Je kan een muis bijvoeren met allerlei dingen die je over hebt uit de keuken. Dit voer moet wel altijd bijvoer zijn naast het basisvoer, omdat het niet alle voedingsstoffen bevat. Wat je kan geven is bijvoorbeeld:
Droog brood, pindakaas, een klein stukje kaas, sla, wortel, appel, komkommer, peer, een beetje kool, witlof, banaan, druiven en aardbeien. Andere soorten groente en fruit kunnen ook gegeven worden. Als de muis ervan eet dan is het niet ongezond voor haar zolang je met mate voert.

Een tamme kleurmuis in seal point tekening (burmees, siamees, rus)

Snoepjes voor kleurmuizen

Je kan ook allerlei snoepjes kopen voor muizen, zoals yoghurtdrops, knaagsticks en knaagbroodjes. Deze dingen zijn onwijs lekker voor je muis, maar bevatten wel veel suiker of vet. Het is daarom het beste dat je dit met mate voert. Bijvoorbeeld één yogurtdrop per dag en eens in de maand een nieuwe knaagstick. Een jonge muis mag meer eten dan een oudere muis omdat hij nog in de groei is. Een oudere muis wordt snel dik van deze hapjes en dat is ook ongezond voor muizen.

Lees meer over kleurmuizen