Waarom kan mijn hond geen uien eten?

Uien bevatten een toxisch principe dat bekend staat als N-propyldisulfide. Deze verbinding veroorzaakt een afbraak van rode bloedcellen, wat leidt tot bloedarmoede bij honden. Het toxine veroorzaakt oxidatieve schade aan de rode bloedcellen van uw hond door zich te hechten aan de zuurstofmoleculen in die cellen. Nee, uien zijn niet veilig voor honden.

In feite zijn ze een van de gevaarlijkste menselijke voedingsmiddelen die er zijn voor onze hondenmetgezellen. Het blijkt dat het innemen van te veel ui de rode bloedcellen van een hond kan beschadigen, wat mogelijk leidt tot een ernstig medisch probleem dat hemolytische anemie wordt genoemd. Deze groenten bevatten een verbinding genaamd N-propyldisulfide die zeer giftig is voor honden. Deze verbinding kan de afbraak en uiteindelijke vernietiging van rode bloedcellen veroorzaken en leiden tot bloedarmoede.

In extreme gevallen kan uienvergiftiging dodelijk zijn voor honden. Honden zullen waarschijnlijk herstellen van milde blootstelling aan uien of knoflook, maar ernstige vergiftiging kan dodelijk zijn, vooral zonder behandeling. Als u weet dat uw hond te veel uien of knoflook heeft gegeten, moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen, zelfs als er geen onmiddellijke tekenen zijn. Een belangrijk punt om op te merken is dat uien in welke vorm dan ook onveilig zijn voor honden.

Dit betekent dat honden geen rauwe ui of gekookte ui mogen eten, en alle delen van de ui zijn giftig voor hen, inclusief het hoofdvlees, de schil, de bladeren en het sap. Houd uien altijd buiten het bereik van uw hond, omdat deze groenten extreem gevaarlijk kunnen zijn als ze worden ingenomen. Uw hond zal doorgaans geïnteresseerd zijn in nieuwe soorten voedsel, maar u moet zich altijd bewust zijn van wat veilig voor hem is en wat niet veilig voor hem is. Simpel gezegd, zelfs een kleine hoeveelheid ui, knoflook of ander giftig alliumvoedsel kan een hond gemakkelijk vergiftigen.

Knoflook heeft zelfs een hogere concentratie N-propyldisulfide dan gewone uien, dus het kan uw hond nog sneller schaden. Ernstig zieke honden hebben waarschijnlijk aanvullende zuurstof nodig om de verminderde circulatie van rode bloedcellen te compenseren en een bloedtransfusie kan nodig zijn om uw hond te stabiliseren totdat het beenmerg voldoende nieuwe, gezonde erytrocyten kan genereren. Uien staan zelfs op een lijst met wat konijnen kunnen eten, wat je helpt te weten dat deze groente niet veilig is voor de meeste huisdieren. Honden zijn geen kieskeurige eters, en ze staan erom bekend zo ongeveer alles op te slokken wat ze kunnen bemachtigen.

Ook kan een hond deze symptomen ontwikkelen door in één keer een grote portie ui te eten, maar de effecten zullen ook optreden - nog langzamer - als de hond gedurende een lange periode regelmatig kleine hoeveelheden ui eet. Grotere hondenrassen zullen doorgaans beter kunnen verteren en herstellen van het eten van kleine hoeveelheden uien dan kleinere hondenrassen, puur op basis van hun grootte. Als u ontdekt dat uw hond ui heeft gegeten en het u lukt om ze snel genoeg naar de dierenarts te krijgen, kan de dierenarts mogelijk braken opwekken om de ui uit het systeem van uw hond te krijgen voordat deze kan worden verteerd. Hoewel bijna elke hondenbezitter weet dat honden geen chocolade kunnen eten - en dat druiven zeer giftig zijn voor hoektanden - is kennis over uienvergiftiging waarschijnlijk niet zo wijdverbreid.

Voor onbekende gevallen van vergiftiging kan de dierenarts vragen welk voedsel u uw hond regelmatig geeft en u voorstellen de lijst met ingrediënten te controleren.