Wanneer mag mijn hond honing eten?

Honden met een aangetast immuunsysteem mogen geen honing eten, omdat het sporen van botulisme kan bevatten. Honden met auto-immuunziekten, kanker, lupus of diabetes vallen in deze categorie. Honing kan tandbederf veroorzaken vanwege het hoge suikergehalte. Door elke week de tanden van uw hond te poetsen, wordt dit risico weggenomen.

Honing is veilig voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Het bevat natuurlijke suikers en kleine hoeveelheden vitamines en mineralen, en wordt gebruikt als zoetstof in veel voedingsmiddelen en dranken. Ja, honing is veilig voor de meeste gezonde, volwassen honden om te eten, zolang het maar in kleine hoeveelheden is. Geef geen honing aan honden jonger dan 1 jaar.

Rauwe honing kan sporen van Clostridium botulinum bevatten. Omdat puppy's nog steeds hun immuunsysteem ontwikkelen, kunnen deze sporen hen ziek maken. Het goede nieuws is dat honing veilig is voor honden om te eten, maar alleen in kleine hoeveelheden. Wanneer u honing kiest om uw hond aan te bieden, kies dan waar mogelijk voor rauw, omdat het in zijn puurste vorm is en niet is gepasteuriseerd, verwarmd of verwerkt.

Honing die sterk gepasteuriseerd is, heeft minder gezondheidsvoordelen (de consistentie ziet er doorgaans waterig en helderder van kleur uit en wordt vaak aangetroffen in berenvormige plastic flessen). Hoewel honing niet giftig is voor honden, raden we af om het aan je hond te voeren. De reden hiervoor is dat honing een extreem hoog suikergehalte heeft (het is in feite pure suiker), en dit kan ervoor zorgen dat uw hond aankomt, of kan hem zelfs onwel maken als hij lijdt aan een onderliggende medische aandoening zoals diabetes. Als uw hond problemen krijgt zoals hotspots, eczeem of insectenbeten, kan actuele honing een geweldige manier zijn om deze veelvoorkomende hondenaandoeningen te kalmeren en te genezen.

Het hoge suikergehalte van honing kan leiden tot obesitas bij honden als eigenaren te veel honing voeren en geen voldoende gebalanceerde voeding bieden. Als u uw hond honing wilt geven, praat dan met uw dierenarts over hoeveel het goed is om uw hond te voeren. Een van de meest voorkomende beweringen over honing is dat het seizoensgebonden allergieën bij mensen en honden kan genezen. Er zijn ook tal van andere alternatieve vormen van wondverbanden die kunnen worden gebruikt in plaats van manuka-honing voor honden die ook kunnen werken om wondgenezing te bevorderen, en het is aan uw dierenarts om in elk individueel geval te beslissen welk verband het meest geschikt is.

U kunt gezonde hondensnoepjes kopen bij uw plaatselijke dierenwinkel of online, of u kunt uw hond bepaalde gehakte groenten aanbieden als beloning, zoals sperziebonen of groene erwten. Als uw hond de weg naar de honingpot heeft gevonden, of als u overweegt om medicinale redenen honing aan uw hond te geven, wilt u waarschijnlijk weten of honing veilig is voor honden en of er echt gezondheidsvoordelen aan verbonden zijn. Hoewel honing niet giftig is voor honden en wel enkele essentiële voedingsstoffen en vitamines bevat, mogen honden niet meer dan één theelepel honing per dag krijgen. Veel honden houden van de zoete smaak, maar het hoge suikergehalte van honing kan natuurlijk leiden tot obesitas en andere gewichtsgerelateerde problemen.

Maar waarom geven mensen hun honden honing? Veel eigenaren voeden hun honden honing in zelfgemaakte lekkernijen als alternatief voor suiker. Er zijn enkele beweringen dat honing kan helpen bij het verminderen of zelfs genezen van seizoensgebonden allergieën bij mensen en honden; aangezien rauwe honing al sporen van stuifmeel bevat, kan het eten ervan uw hond helpen een tolerantie op te bouwen voor de bestoven lucht buitenshuis. Zoals bij elk „menselijk voedsel”, moet u het aanbieden van honing aan uw hond bespreken met uw dierenarts, die specifiekere voedingsrichtlijnen kan geven op basis van het ras en de medische geschiedenis van uw individuele hond. Hoewel rauwe honing veilig is voor volwassen honden, mag het niet worden aangeboden aan puppy's, honden met een aangetast immuunsysteem of diabetische of zwaarlijvige honden.

Als uw hond diabetes heeft, moet u hem geen honing geven, omdat het hoge suikergehalte een grote piek in zijn bloedsuikerspiegel kan veroorzaken en hem ziek kan maken.