Waarom kan mijn hond chocolade eten?

Chocolade is giftig voor honden, vooral vanwege het theobrominegehalte, dat honden niet effectief kunnen metaboliseren. Als uw hond chocolade eet, moet u deze nauwlettend in de gaten houden en veterinaire hulp inroepen als hij symptomen vertoont, of als hij nog erg jong is, zwanger is of andere gezondheidsproblemen heeft. Ja, chocolade is giftig voor honden. Hoewel het zelden dodelijk is, kan inname van chocolade leiden tot een aanzienlijke ziekte.

Chocolade is giftig omdat het een chemische stof bevat die theobromine wordt genoemd, evenals cafeïne. Theobromine is het belangrijkste toxine in chocolade en lijkt sterk op cafeïne. Beide chemicaliën worden medicinaal gebruikt als diureticum, hartstimulerend middel, bloedvatdilatator en een gladde spierverslapper. Honden kunnen theobromine en cafeïne niet zo goed metaboliseren als mensen dat kunnen.

Daarom zijn honden gevoeliger voor de effecten van de chemicaliën. Chocolade is giftig voor honden omdat het theobromine bevat en in mindere mate cafeïne. Mensen metaboliseren theobromine gemakkelijk, maar honden niet. Honden verwerken theobromine en cafeïne langzaam, waardoor deze giftige stoffen zich in hun systemen kunnen ophopen en klinische symptomen kunnen veroorzaken die verband houden met chocoladetoxiciteit.

Iedereen zou moeten weten dat honden geen chocolade in welke vorm dan ook mogen eten. Hoewel wij mensen chocolade verslinden, bevat het giftige stoffen die methylxanthinen worden genoemd, met name theobromine, die stimulerende middelen zijn. Een klein beetje chocolade kan bij honden diarree en braken veroorzaken, terwijl te veel epileptische aanvallen, een onregelmatige hartfunctie en zelfs de dood kan veroorzaken. Houd alle chocolade van tafel.

De toxiciteit varieert afhankelijk van het type chocolade. Droog cacaopoeder heeft een hogere concentratie methylxanthines dan bijvoorbeeld melkchocolade. Het eten van één M% 26M zal je hond echter niet doden, maar een hele snoepreep melkchocolade zou dat wel kunnen, vooral bij kleinere honden. Een paar likjes koffie die op de grond zijn gemorst, zullen je hond niet ziek maken, maar als ze een kopje omhoog slaan, kan het hem hyperactief, rusteloos maken en zelfs ervoor zorgen dat ze sterven.

Dus hoeveel uw hond ook smeekt om een stuk chocolade, onthoud dat honden en chocolade niet mengen. Hoewel honden en chocolade niet mengen, kunt u er zeker van zijn dat er veel heerlijke en veilige traktatieopties zijn die zelfs de meest kieskeurige hond zeker zullen bekoren. Symptomen van honden die chocolade eten, treden meestal op tussen vier en 24 uur nadat uw hond chocolade heeft gegeten. Ernstige chocoladetoxiciteit kan dodelijk zijn, dus elke hond die de gevolgen van chocoladevergiftiging ervaart, moet voortdurend worden gecontroleerd door veterinair personeel.

Volgens de Veterinary Poisons Information Service stierven van de 1.000 gevallen van toxiciteit van hondenchocolade die het in zijn database registreerde, slechts vijf honden. Dus ja, chocolade is schadelijk voor honden en er is kans op een ernstig medisch noodgeval als uw hond te veel heeft ingenomen. Als uw hond minder heeft gegeten dan de hierboven genoemde hoeveelheden, kan uw dierenarts u adviseren om uw hond thuis en onder observatie te houden. Als je ontdekt dat je hond chocolade heeft gegeten, probeer dan uit te zoeken welk type het was, hoeveel hij at en wanneer hij het at.

Als het zelfs bij je opkomt om je hond een alcoholische drank te geven, zou je misschien geen hond moeten hebben. Het kan moeilijk zijn om precies te zeggen hoeveel chocolade uw hond heeft gegeten en de hoeveelheid cafeïne en theobromine zal variëren als gevolg van groeiomstandigheden, bronnen van cacaobonen en variëteit. Dat betekent dat je je honden uit de tuin moet houden waar ze deze groenten achter je rug kunnen afsjalen. Dit stelt hen in staat om uit te zoeken of uw hond een giftige dosis heeft gegeten en welke behandeling hij waarschijnlijk nodig heeft.

Hoewel honden misschien net zoveel van de heerlijke zoete smaak van chocolade houden als mensen, is het belangrijk om te onthouden dat chocolade giftig is voor honden en ze erg onwel kan maken.